breda-dongen / dongen-kaatsheuvel / kaatsheuvel-giersbergen / giersbergen-den bosch


Het Hertogenpad


Woensdag 23 maart 2011 van Giersbergen naar 's-Hertogenbosch, 18 kilometer.

's Morgens is alles klam. Het is zeer mistig, er waait geen enkel windje en het was vannacht rond het vriespunt, dus ik pak maar snel alles in en we vertrekken vanuit Giersbergen, waar we langs de parkeerplaats lopen van De Drie Linden. Er is al wat volk op de been met honden, met nordicstokken of met mountainbikes, maar iedereen vertrekt zuidelijk het nationaal park dieper in, terwijl wij oostelijk gaan langs de randen ervan. Zo lopen we een poosje nagenoeg langs weilanden, maar wel steeds in de bosrand.
Dan verandert de route. Artan vindt de zoveelste tennisbal die hij alsmaar voor mijn voeten neerlegt op het fietspad wat we volgen. We gaan na de oversteek over het Drongelens Kanaal langs een doorgaande weg naar Nieuwkuijk om ons bij de Emma Molen te vergrijpen aan warme chocomel, koek en een broodje. Als we hier een goed half uur later vertrekken, is de mist eindelijk zo goed als opgetrokken en kan de zon ons verwarmen, terwijl we over de Heidijk bezuiden Nieuwkuijk richting de Moerputten lopen.
Kaart nr 12 in het boekje laat een lange rechte weg zien. Dat lijkt altijd erg saai, maar ik ken het hier, we lopen hier geregeld en de dijk met het omringend gebied is erg rustig en mooi om te belopen. Sommige spoordelen van het "Halve Zolen Lijntje" liggen er nog en zijn onlangs gerestaureerd. De eerste loopt Artan nog wel stoer over, maar bij de 600meter lange Moerputtenbrug stagneert zijn soepele gang en loopt hij alleen maar voorzichtigjes achter me voort nadat ik hem aangelijnd heb.


Aan de andere kant van de brug pak ik weer even een klein stukje alternatieve route. Rechts naast de dijk ligt een klein moerassig gebiedje met houten plankiers er doorheen slingerend.


Via de parkeerplaats bij de weg kom je aan de andere kant van de weg weer op een smal paadje dat wat later weer aantakt op de oude spoordijk. Bij het nieuwe ziekenhuis zouden we eigenlijk linksaf moeten slaan, maar weerom neem ik een alternatieve route en ik loop nog een stukje verder om vervolgens onder de viaducten door te wandelen, zodat Artan nog even in het water kan donderjagen. En langs een honden uitlaatroute komen we uiteindelijk aan bij het station van Den Bosch.


Dit was het laatste stukje wat ik nog van het Hertogenpad moest lopen.
Het Peellandpad en dit uitbreidingsstuk samen hebben nu de naam Hertogenpad.