/ / olst-deventer-zutphen / zutphen-dieren-doesburg / brummen-dieren / olst-wijhe

Het Hanzestedenpad


Zondag 10 en maandag 11 juli 2011 van Olst via Deventer naar Zutphen, 14 en 16 kilometer.

Na een paar uur OV-en met man, kind en hond, kwamen we rond twee uur aan in Olst. Het was warm, maar gelukkig kwamen we al snel langs een stroompje gewandeld. Ook al lopen we vandaag niet veel pal langs de IJssel, er is toch water genoeg. Net buiten Olst kijken we over een nieuw aangelegd gebiedje met poelen en kinderspeelruimte naar de kerk van Boskamp. Kort daarna kan de hond even het water in.


Na een half uurtje lopen, komen we langs een aantal ingebetonneerde mitrailleurbunkers en geschutskoepels als we na het kruisen van de spoorlijn een mooi paadje volgen door de landerijen. Soms lopen we zo ongeveer over de binnenplaats van mooie boerderijen.


Op landgoed De Haere staat een sculptuur waarvoor het restant van een oude beuk als basis heeft gediend. Met kettingzagen werden verwijzingen naar de Koude Oorlog aangebracht in de enorme stam. Dat is toepasselijk, want op en rond het landgoed liggen meerdere bunkers van de IJssellinie. Die verdedigingslinie werd tijdens de Koude Oorlog in het diepste geheim opgericht om 'de Russen' bij de rivier de IJssel te stoppen.

Bijna aan het einde van het Randerpad komen we langs een Rustpunt. Met de hoofdletter R inderdaad. Een halfopen schuur pal naast het pad, met daarin wat tafels en stoelen. Onder de zwaluwnesten staan allerlei versnaperingen van koffie en thee tot frisdrank in de koelkast en ijsjes in de vriezer, koeken en bifi's in een mandje gedrapeerd en een toilet om de hoek. Alles op basis van vertrouwen. Geweldig!

Na deze welkome stop draaien we af in de richting van de IJssel en lopen over een smal graspaadje na een voetgangershekje te hebben getrotseerd. Net te smal voor een brede rugzak :-)
Enkele kilometers verder krijgen we de toren van Deventer te zien. We blijven langs de oever lopen, die nu bestraat is en diezelfde toren kiek ik 's avonds nog eens bij het laatste rondje van de hond. Alsof die nog niet genoeg gelopen heeft, maar hij wil altijd meer ;-)

We zien de camping aan de overkant van het water liggen, maar gaan eerst in Deventer wat eten. De zon begint te zakken als we uiteindelijk overvaren, maar de twee tentjes zijn snel opgezet. Na nog een rondje langs het water en door het parkje achter de camping en een heerlijke douche gaan we gestrekt.


>> Vervolg van het Hanzestedenpad >> klik hier >>