valkenburg-maastricht / vaals-gulpen / vaals-epen / maastricht-epen / slenaken-valkenburg


Het Krijtlandpad


Donderdag 05 oktober 2006 van Valkenburg naar Maastricht, 15 kilometer.

Met de trein naar Valkenburg en aangezien de eerste te laat was, miste ik de tweede, liep de reistijd van twee uur nog even drastisch uit en begon ik om half ÚÚn aan de tippel vanuit Valkenburg station. Nog een leuke anekdote: ik was in Heerlen uitgestapt, naar de voorkant van het station gelopen, zocht naar een aanwijzing waar ik naar de route toe kon lopen om deze op te pakken en vond dat niet. Dus ik naar een taxichauffeur gestapt, want ik werd geen wijs uit de kaart en die man lag prompt in een deuk... "Dit is Heerlen, niet Valkenburg juffie." En bedankt he! Ik weer terug naar de trein naar Valkenburg. ;-) Ik zat dan ook diep in mijn luisterboek de Davinci Code, dus ik had niet opgelet.

Mijn aansluiting toch gehaald en in Valkenburg liep de markering van een NSroute anders dan hoe het boekje me wilde sturen, dus ik heb de leukere markeringen maar gevolgd. De Geul twee keer overgestoken in de stad, want die loopt er gesplitst doorheen. Wel heel karakteristiek voor Valkenburg, in mijn ogen toch. Ik ben hier de laatste tijd een paar keer achtereen geweest en iedere keer trof me dat snelstromend water.

Als ik me heb losgescheurd van de prullaria in alle souvenirwinkeltjes van het vestingstadje loop ik al snel langs de links van mij oprijzende wand waartegen kerkachtige gebouwen staan, en huizen waarvan ik enkel kan dromen. En dan kom ik langs een bord waarop staat aangeduid wat er allemaal bovenop de heuvel te zien is. Het blijkt de Cauberg en ik ga van de route af. Bovenop kan ik naar de kasteelru´ne kijken die ik al een keer heb bezichtigd toen ik de grotten eronder heb bezocht, de Fluweelengrot. Ik loop verder paralel aan de route (hoop ik) en kan op een gegeven moment na een openluchttheater, ingestorte grotten, kleine doorsteekjes en oude ru´nes terugkomen op de route. Ik ben naar beneden gekomen langs de "Katakomben". Heel-erg-helaas zit ik qua tijd precies tussen twee grot-rondleidingen in en ik wil niet een uur wachten en dan nog een uur rondgeleid worden, anders had ik het er vast bijgenomen. Verdergaand kom ik nog wat uitgehouwen stukken tegen, gewoon langs de weg tot ik op een punt kom wat ik ken. Nog niet zo lang geleden liep ik de route waarbij het Krijtlandpad zich nu voegt: het Pieterpad. Samen lopen deze twee paden op langs de Geul.

De populieren ruisen in de wind en hebben al wat blad laten vallen door de regen en wind van de afgelopen dagen. Ik heb het getroffen met het weer vandaag. Gisteren was het nog zwaar pestweer. En morgen is het dat weer. Aan de andere zijde van de Geul loopt een kudde koniks en de populieren (ja, ze staan werkelijk zo schuin) zijn stuk voor stuk ge´nfecteerd met maretak. Als het Pieterpad wegbuigt van de Geul, loopt het Krijtlandpad verder langs velden vol springkruid, die in t echie samen een veel meer rose kleur geven dan op de foto.Ik geloof dat het bij Geulhem was, dat mijn oog werd getrokken naar een waterloop achter een eetgelegenheid. Ik ben via de parkeerplaats achterlangs gelopen en heb me even vergaapt aan het moois.

Dan wandel je wat verder, krijgt een heerlijke appel aangeboden zo van de boom en ineens zie je, oh gruwel, recht voor je: Maastricht. Mais op de voorgrond, ÚÚn en al stad er achter en een roerige lucht erboven. Kijk, ik ben niet zo'n stedenwandelaar, of eigenlijk gewoon helemaal niet. Maar gelukkig mag ik direct nadat ik Maastricht in de verte zie liggen afslaan en loop ik zo naar een steengroeve. Wat een uitzicht.


Hier loopt ook een kudde gallowayrunderen en ze hebben geen tijd om zich om mij te bekommeren, zolang ik niet op de eikels ga staan die speciaal voor hun consumptie van de bomen zijn gevallen.

Prompt loop ik ook verkeerd trouwens, ik mis een afslag. Na een poosje rechtuit gegaan te zijn, keer ik op mijn schreden terug en bemerk dan dat de tekst en de kaart me naar de ene kant wijzen, maar de markeringen de andere kant aanduiden. Na nog even een beker soep genuttigd te hebben, loop ik de bebouwing van Amby binnen, gevolgd door rumoerig Maastricht, maar ik heb mijn luisterboek alweer op mijn oren gezet en mijn thuisreis verloopt voorspoediger dan de heenreis.


>> Andere etappe van het Krijtlandpad >> klik hier >>