valkenburg-maastricht / vaals-gulpen / vaals-epen / maastricht-epen / slenaken-valkenburg


etappe van

Het Krijtlandpad


Zondag 27 en maandag 28 mei 2007 van Slenaken via Gulpen naar Valkenburg, 12 en 8 kilometer.

De kortsluitroute stond geplanned voor de maand mei of juni. Simpelweg omdat ik de orchideeŽntuin wilde zien in het Gerendal. De zon scheen op haar best de hele week, maar het weekend zag er niet zo fraai uit. Regen en mindere temperaturen werden aangegeven, maar ik ging lekker toch.

Veel kilometers heb ik niet gelopen. Zondag een kilometer of elf, twaalf. Op mijn dooie akkertje 's ochtends vertrokken en rond een uur of twaalf kon ik beginnen in Slenaken. Direct mooi gestart over een glibberig glad paadje dwars door een glooiend groen landschap, doorsneden door de kronkelende Gulp. Ik mocht er zelfs tussen de koeien slalommen, maar die deden niet veel anders dan liggen herkauwen in de nattigheid. Het was bewolkt en klammig, maar het regende niet, dus niets aan het handje. Ik heb me nog wel even verbaasd over de beide dames met ieder zo'n 18 kilo op de rug. Was ik ooit ook zo aan het sjouwen? Pfoei.


Op het punt waar de Gulp een beetje over het pad heenkomt, begint de route het Groote Bosch in te klimmen langs veepoelen, die ik vandaag en morgen nog wel meer tegen zal komen. Niet enkel als drinkplaats dienen deze poelen, maar ze zijn ook erg belangrijk voor padden, kikkers en salamanders. Deze zijn voor hun voortplanting afhankelijk van ondiep en stilstaand water dat in het voorjaar snel opwarmt, zodat het een goede onderwaterkraamkamer is. Ik heb ze helaas niet gezien of gehoord, maar soorten als de geelbuikvuurpad en de vroedmeesterpad komen hier voor. Vooral die laatste wil ik nog eens horen... ze schijnen als tinkelende klokjes te klinken.

Na een stukje klimmen geniet ik van mijn lunch en het uitzicht, en later van de bloemen, ook al is het nog steeds druilerig weer en waait het wat, waardoor ik sneller afkoel dan ik zou willen (als ik zit en water voor mijn thee kook - bij het lopen heb ik het heerlijk comfi). Overigens is het een klein stukje verderop nagenoeg windstil, omdat ik aan de andere zijde van de heuvel loop en ook het bos tussen mij en de wind heb staan, maar daar kom je altijd pas te laat achter. :-)

Na nog wat mooie vergezichten en holle wegen volgt er ook nog iets wat ik heel leuk vind: als je bovenop een heuvel bent, ga je niet gelijk weer naar beneden, maar je loopt een poosje tussen uitgestrekte velden. De uitzichten zijn mooi, de wijdsheid een enorme tegenstelling van de wanden van dal of holle weg. Dan komt er een flink eind asfalt en Pesaken ben ik alweer voorbij als ik een man kiek die potten met bloemen erin verkoopt, gezeten in zijn tuintje. Volkomen rust. Nu begint af en toe de zon door te komen, waardoor de temperatuur ineens ongelooflijk stijgt en de damp van de wereld om me heen afslaat en voordat ik het eigenlijk in de gaten heb, loop ik Gulpen al binnen. Nu ga ik eerst maar even op mijn krent zitten. Omdat het geen stralend weer is, heb ik het hele waterpark voor mezelf. Daarna zoek ik een bank, pin eindelijk wat geld, loop wat over pleintjes met allerhande waterornamenten te koekeloeren en ben een half uur aan het praten met twee dames die ik voor het krijtlandpad weet te enthousiasmeren.


Het laatste stukje omhoog naar de camping is nog geen Gerendal, maar wel heel erg mooi. Ik wandel op mijn akkertje en geniet.En dan is daar de camping. Een boerderij, wat tafeltjes en stoelen ernaast en een veldje erachter. En dat veldje vol caravans en toebehoren. Niet mijn favo, en ik mag dan ook een plekje uitzoeken op een redelijk vlak, doch ongemaaid stukje op een iets lager gelegen terrasje. Ik hoor gelijk nog maar amper iets van de camping, zie ze iig niet meer en zij mij ook enkel als ze op de rand komen staan. En een uitzicht! Wauw...

Helemaal links bovenaan staat mijn tentje.

En het uitzicht vanuit mijn tentje.

Die nacht heb ik met open front en prachtig zicht geslapen. Nouja, voordat ik ging slapen had ik prachtig zicht dan, he. :-) En de volgende ochtend heb ik een uur allerhande moois bekeken, voordat ik ook werkelijk mijn tentje weer uitkwam.


>> de volgende ochtend >>