venlo-wellerlooi / wellerlooi-afferden / afferden-st jansberg / st jansberg-goch-groote horst / goch-venlo


Het Maas-Niederrheinpad


Woensdag 12 en donderdag 13 september 2012 van Wellerlooi naar Afferden, 31 kilometer.
woensdag 17 km

Het is dinsdagavond en ik vertrek na mijn werk. Het OV-en duurt wel even en zodoende komen Artan en ik om 21.45uur aan bij de camping. Ik had niet doorgegeven, dat ik een hond bij me had en de eigenaresse bekijkt ons verschrikt... oh, een hond, dit is een hondvrije camping... Na wat gestotter stel ik voor op een afgelegen veldje te gaan staan met gebruik van de faciliteiten en ze stemt toe. In het donker zet ik met behulp van mijn hoofdlampje de tent op, leg Artan erin en krijg bezoek van wat aangeschoten en lichtjes opdringerige campinggasten. De Polen spreken geen woord verstaanbaar, tot ze te dicht bij de tent komen en Artan zich kenbaar maakt. Ineens wordt me in het Duits/Engels verteld dat ik met problemen altijd even aan kan kloppen en ook als ik zin heb in koffie ofzo :-) Verder laten ze me met rust.

De volgende ochtend gaan we lekker bijtijds op pad en komen na een beetje bos aan de Maas uit.Verderop komen we bij Well de watertafel tegen. En als we Well alweer bijna uitlopen, zien we een klein stukje van kasteel Well. In het volgende dorp Papenbeek neem ik een breed tweede ontbijt bij een bakker.


Verderop lopen we het bos weer in. Op veel plaatsen is wat meer ruimte gemaakt cq gelaten voor stuifzand, wat mooie doorkijkjes geeft. Jammer voor mij loop ik precies op zo'n open stuk als ik een hagelbui op mijn knoest krijg.


En zo komen we uit bij het Reindersmeer, wat ik herken van een wandelweekendje met een vriendin jaren geleden. Toen lagen we zelfs in het water, zo warm was het toen. Nu gelukkig niet, maar wel zeer aangenaam. Artan gaat natuurlijk wel even het water in, dus we pauzeren en ik neem hem zijn rugzak af. Hij raust even flink in het water en het zand.
Hierna volgt er zo'n vijf kilometer droger bos en heide met af en toe een plas om Artan af te koelen. Het is erg mooi wandelen hier.Noordoostelijk van Nieuw-Bergen ga ik van de route af en steek een kilometer door het bos richting camping De Smal. Wat een enorme aanrader is dit zeg. Voor een paar centen heb je zeer schoon en ruim sanitair, een vriendelijke en meedenkende campingbaas, ruime plaatsen en als ik van het type was die een poos op eenzelfde camping kon staan, dan ging ik er terug.

Mijn nieuwe tentje (Vaudé Power Lizard) heeft zich ruimschoots bewezen. Ik ben erg blij met de zee van ruimte voor mij, mijn spullen en de hond, voor maar 1050 gram. Ow en nog een beetje extra voor het grondzeil, wat optioneel is.


>> Vervolg van het Maas-Niederrheinpad >> klik hier >>