venlo-wellerlooi / wellerlooi-afferden / afferden-st jansberg / st jansberg-goch-groote horst / goch-venlo


Het Maas-Niederrheinpad


Zondag 7 en maandag 8 oktober 2012 van de Sint Jansberg naar Groote Horst, 38 kilometer.
zondag 20 km

Het belooft een mooie dag te worden, wat zeg ik, een mooi weekend. Goeie temperaturen, licht rugzakje, aangezien Artan en ik in een hotelletje slapen vannacht in Asperden en veel afwisseling. Na twee kilometer aangelopen te hebben tot het punt waar ik vorige keer van de route afboog, kom ik op een druk beMTBt pad. Eerst rijdt iemand zich zowat dood tegen een paaltje en daarna buig ik snel af dwars door een weiland naar een rustig bospad.

Ik loop over bekend terrein. Maar of t nou NSroute heet, of Pieterpad, of Maas-Niederrheinpad, het blijft mooi. Bovenaan kom ik langs weideland te lopen en de uitzichten liegen er niet om. Na het afdalen, steek ik de weg over en kom langs pannenkoekenrestaurant De Diepen, waar ik al vaker een lunch nuttigde, maar nu is het er wel zo ontzettend druk, dat ik er nog geen twee tellen over na hoef te denken. Artan plenst lekker door de snelstromende beek naast het fietspad en ik trap de kilometers vlotjes weg over de rechte route langs de grens met Duitsland.Na een paar kilometer schiet ik links omhoog het Reichswald in. Meteen voorbij het meer dan manshoge hekwerk beginnen de wroetsporen van zwijnen. Heerlijk. Het pad loopt langs het hekwerk, maar dat is niet storend. Je hebt soms ook doorkijkjes naar Nederland, zoals bijvoorbeeld over de grindwinningsplassen.


Een uurtje verder neem ik uitgebreid pauze bij een stel aan een tafeltje, hun fietsen dwars over het pad geplaatst. Er komt een complete familie aangewandeld met bolderkar, bezems, vuilniszakken en versnaperingen. Van opoe tot peuter, iedereen ruimt alle ongeregeldheden op die ze onderweg tegenkomen en gaan dan een bak koffie maken met een stuk taart erbij aan de tafel waar ik bijna vertrek. Ze vinden het jammer, dat ik geen taart mee eet. Mooi familie uitje!

Kort daarop loop ik tegen het water op. De snelstromende Niers wordt eerst gekruist over een steil bruggetje en Artan duikt het water even in. Na een kort stukje stroomopwaats buigt mijn route af langs nog meer water, maar nu in de vorm van achter berken en wilgen en riet verborgen plassen; vast weer zand- of grindafgravingen. De vochtige grond in combinatie met de boomgroei zorgt voor explosief veel vliegenzwammen, wat de toch al kleurrijke omgeving opfleurt.
Er staat een koffiekopje in het boek bij Gut Graefenthal en ik verheug me op wat lekkers, maar op t eind van een warme najaarszondag vis ik volledig achter het net. In het klooster geniet ik van een bankje, de gebouwen en mijn eigen water, aangezien ze weinig anders meer hebben voor vandaag en loop vervolgens weg van de route richting mijn hotel voor vannacht in Asperden.>> Vervolg van het Maas-Niederrheinpad >> klik hier >>