pieterburen-winsum-groningen-zuidlaren-rolde-schoonoord / schoonoord-coevorden-hardenberg / hardenberg-ommen / ommen-hellendoorn-holten / holten-laren / laren-vorden / vorden-doetinchem-hoch elten-millingen / millingen-groesbeek / groesbeek-gennep / gennep-vierlingsbeek / vierlingsbeek-swolgen / swolgen-venlo / venlo-roermond / roermond-peij / peij-st. pietersberg

vervolg van

Het Pieterpad


Zondag 09 juli 2006 van Peij naar Roermond, 23 kilometer.

De etappe zou moeten zijn van Roermond naar Peij - noord naar zuid, maar omdat er hopen zon wordt aangegeven bij een temperatuur van 28 graden, besluit ik toch maar van zuid naar noord te lopen. Liever zon in de rug. Het is inderdaad snikheet, maar ik heb dan ook bijna niks bij me, alleen mijn heupgordel met veel water en mijn grote camera met tas en toebehoren daaraan gehaakt. De veldleeuwerik zingt me toe hoog uit de lucht en een reebok bekijkt mij aan de zoom van het bos over de opgeschoten aspergeplanten heen. Bij Kranenbroek, even boven Peij blijken drie sets batterijen leeg te zijn, grmbl. Dat was dus de enige foto en dat voor ruim twee kilo gedurende 23 kilometer. Maar het is een mooi meertje en ik heb staan genieten van de zonnebaarzen die pal voor mijn neus hun eigen putje verdedigden. En vťťl!


Een paar kilometer verder loop ik langs de indrukwekkende ruÔne van een burcht Montfort binnen en zak neer op een terras. Ik krijg er amper de kans om twee chocomel, een tomatensoep en een tosti te nuttigen (jeetje, dat kost wat energie, lopen in deze warmte), want een amper zes weken oud kitten komt steeds naar buiten gelopen om tegen mijn been op te klauteren en te mieuwen tegen me. Als ik voor de derde keer het humpie binnen neerzet, zegt de waard, dat ik em kan laten lopen, "die loapt nie weeg". De uk heeft een engeltje nodig om langs die weg niet veel te jong te eindigen. En zie, mijn telefoon kan ook (verkeerd gefocuste) foto's maken.


Het stuk tot St OdiliŽnberg is vergeven van de bramen, die ik graag tot mij neem, en van oude nesten van de eikenprocessierups, waarvan ik op gepaste afstand blijf. In het dorp koop ik een raketje, heerlijk zo'n koud waterijsje. Er is kermis en met deze geluiden loop ik langs de Roer het dorp weer uit met een magnefiek uitzicht op een prachtige kerk.


En dan eindelijk breekt er een wolk open boven me. Ik had er op gerekend, dus stop wat niet nat mag worden in de fototas en stap lekker verder. Wat een verkoeling. Nog een flink stuk verder loop ik Roermond alweer binnen. Langs kasteel Hattem en het Nationaal IndiŽ Monument; indrukwekkend. Ook veel indruk maakt de geweldige rode beuk die daar staat op me. Het park voorbij kom je nogmaals over de Roer en langs de achterkant van een tankstation, dat handig inspeelt op de wandelaars. En dan is daar alweer het station.
>> Vervolg van het Pieterpad >> klik hier >>