pieterburen-winsum-groningen-zuidlaren-rolde-schoonoord / schoonoord-coevorden-hardenberg / hardenberg-ommen / ommen-hellendoorn-holten / holten-laren / laren-vorden / vorden-doetinchem-hoch elten-millingen / millingen-groesbeek / groesbeek-gennep / gennep-vierlingsbeek / vierlingsbeek-swolgen / swolgen-venlo / venlo-roermond / roermond-peij / peij-st pietersberg

vervolg van

Het Pieterpad


Woensdag 5 april 2006 van Laren naar Vorden, 13 kilometer.

Spontane zet. Het weerbericht zag er veelbelovend uit, in 's-Bosch strak blauwe lucht, dus ik vertrok. In de trein naar Deventer betrok het langzaamaan en eenmaal daar was het egaal donkergrijs, regende het bakken en was ik dolblij dat de bus naar Laren al stond te wachten. Gelukkig bleef het allemaal boven Deventer en omstreken hangen, zodat ik weer af en toe iets blauws aan het firmament zag. Ondanks de ongestelde buschauffeur (die had echt geen lol in zijn werk!) begon ik toch enthousiast in Laren. Toch zeker de eerste tien meter, want toen kwamen de geuren van vers brood me vanuit de bakkerij tegemoet. Heel even twijfelde ik, want ik was natuurlijk rijkelijk voorzien van bruine boterhammen door mijn lieve mannetje. Maar omdat mijn ogen mijn neus volgden, zag ik ineens "Pieter Pad Koeken" staan. Sjah, ga dr maar eens aan voorbij. Niet dus.

Twee heerlijke gemengde-notenkoeken rijker liep ik al snel het dorp uit. Enne, het zijn de kleine dingetjes speciaal voor Pieterpadters die het oog trekken. Zoals het volgende plaatje laat zien: eigenlijk gaat het pad nog ietsje verder en dan zeer scherp naar rechts, maar kinderen hadden een prachtig bouwwerk gemaakt en via een haagboogje kun je tig meter afsnijden. Let op de spelling. ;-)

Omdat ik op redelijk tot goed weer gerekend had, had ik enkel een dun frutregenjasje meegenomen en dus heb ik maar snel een plekje uit de wind opgezocht toen de hemel in de vorm van hagel op mijn hoofd begon te roffelen. Op iemands terrein achter een brede boomstam die met klimop was begroeid. Ook de hazen spoedden zich van het veld af en dat zouden niet de laatste zijn die ik vandaag zag.

Als ik het stuk bos van deze etappe inloop, kom ik eerst langs een mooie boerderij en hiephoi, de lente is begonnen. Jong groen steekt opvallend de kop boven water uit. Dan langs een paar weides, waar ik geniet van een boterham en maartse hazen, terwijl het toch al april is, maar ze boksen gewoon door. Ik droog mijn regenjasje in de zon en wind over een hekwerk met leuk detail en mijn warme chocomel (daar istie weer) beslaat mijn bril. Want stiekem is het nog steeds zo koud, dat mijn adem bij elke teug een wolkje wordt. Toch wel.


Lopende door de Velhorst, zigzaggend tussen wat verdwaalde hagelstenen, zie ik ineens een heel mooi stukje land in het bos. Net voordat ik van het pad afwil om het eens goed te bekijken, struikel ik over het bordje dat het gebied aanduidt als zeer kwetsbaar. Gelukkig kun je een stukje verderop even van het Pieterpad af om het 'Kienveenpad' te belopen. Aangezien ik alle tijd heb vandaag, heb ik die 600 meter er even bijgepakt. Moet je ook doen hoor; is mooi en de moeite waard. En wie weet kom je het heide-melkviooltje wel tegen!


En ze gaan verder, want direct naast het Kienven zijn ze vorige week (31 maart '06) gestart met project Kienveld. Nu nog errug kaal, maar als ik er ooit nog eens langskom, zal ik er weer een foto van maken.

Nu kom je langs Het Enzerinck. Het komt aan je rechterhand in zicht nadat je langs een haag rhododendrons bent gelopen. Die natuurlijk nog niet in bloei stonden nu ik erlangs liep. Mooi plekje om met je rug tegen het hekje een kop chocomel te drinken. Maar er komen nog meer mooie plekjes, want als ik weer doorloop aan de andere kant van de weg, word ik eerst uitgekafferd door een stel opgehokte kippen en hun heerser de haan in het Tok Hok. Leuke benaming die me bijbleef. ;-) En dan kasteel Den Bramel met zijn oprijlaan vol bloemen. Wat rest, is een stukje asfalt tot aan station Vorden.


Eerste boekje, LAW9-1 uit nu. Nieuw boekje, tweede helft.


>> Vervolg van het Pieterpad >> klik hier >>