pieterburen-winsum-groningen-zuidlaren-rolde-schoonoord / schoonoord-coevorden-hardenberg / hardenberg-ommen / ommen-hellendoorn-holten / holten-laren / laren-vorden / vorden-doetinchem-hoch elten-millingen / millingen-groesbeek / groesbeek-gennep / gennep-vierlingsbeek / vierlingsbeek-swolgen / swolgen-venlo / venlo-roermond / roermond-peij / peij-st pietersberg

vervolg van

Het Pieterpad


Zondag 04 juni t/m woensdag 07 juni 2006 van Vorden naar Millingen, totaal zo'n 60 kilometer.

Het is zondag, ik heb de tijd aan mezelf, en toch presteer ik het weer om me te moeten haasten. Maar de trein haal ik en zo ben ik op weg naar een paar dagen lopen. Het is heerlijk weer, mijn rugzak zal bij iedere nieuwe inlading beter bepakbaar zijn en ik heb er zin in.

Bij Vorden stap ik uit en ga op weg. Half Nederland is op de fiets gestapt en doet de kastelenroute, dus ik sla snel een wandelweg in voor kasteel Vorden langs de wandelwijzer. Deze weg voert me langs een prachtige boslaan. Een stukje verder staat een omleiding goed aangegeven, en zelfs het einde van de omleiding is gemarkeerd.Een eindje later werd ik getracteerd op een reebok aan de zoom van het bos. Hij heeft me niet in de gaten gehad, of wel, maar ik interesseerde hem niets en ik heb minutenlang staan kijken. Van het ene dier naar het andere: ik was afgelopen jaar al eens langs een site gesurft waar ezelvakanties werden gepromoot. Toen vond ik het al een leuk idee, maar zoals dat gaat: ik heb er verder niet meer bij nagedacht. Tot ik het pad kruiste met het viertal hieronder. En nu heb ik dus een paar dagen gereserveerd, zodat mijn jongste zoon en ik binnenkort gaan ezelen. ;-)

Nadat ik voor Zelhem weigerde de omleiding vanwege de Achterhoekse Paardendagen te volgen, liep ik de gekte daar in. Afslagen waren verdwenen en toen ik bemerkte dat ik ietsje terug ergens linksaf had gemoeten, was ik het beu, liep door naar de dichtstbijzijnde boerderijcamping en zette er mijn tentje op. Sliep vroeg en was bijtijds weer op pad maandagochtend om in Zelhem zelf te constateren, dat het Pieterpad gewoon was opgenomen in de bordenstructuur in het dorp en een eind voorbij Doetinchem ook weer vlak voor het Stroombroek, een recreatiepark.


Recht voor de Hettenheuvel had ik er 20 kilometer vlak gebied opzitten, met een flinke rugzak en veel te veel asfalt. Het was nog vroeg in de middag, maar mijn voeten deden pijn. Had ik in Oostenrijk vorige week nergens last van, hier in het vlakke Nederland protesteerden ze vreselijk. Dus toch maar uitgeweken naar de achtertuin van mevrouw Lambermont aan de Zeddamseweg. Waarom ik dat hier zo nadrukkelijk neerzet? Omdat dat dus een heuse aanrader is, echt waar! Wat een fantastisch stekje zeg. Ik ben er helemaal bijgekomen en zo kon ik dinsdag weer fris op pad.


Lekker gelanterfant en pas om half elf vertrokken. Ik had toch maar 12 kilometer in de planning vandaag. Direct na vertrek begon het te stijgen. En stijgen, en dalen en stijgen en dalen en het was alleen maar mooimooimooi. Ik werd nog getracteerd op een jonge vos, die op 15 meter van me af het pad kruiste en jonge matkop, die nog nooit een mens had gezien en dus onbevangen bleef zitten. En als je dan ineens het kerkje van Hoch Elten voor je ziet in de verte is dat toch leuk, zeker omdat 'ie ook in het boekje staat vanaf de andere kant.
Vanuit Hoch Elten ben ik steil naar beneden gelopen naar de camping daaronder, en heb er mijn tent gepitcht aan Die Wild. Toen weer terug naar die steile klim om van mijn laatste centjes een pannenkoek te gaan eten. Bij het stijgen zag ik een zandhagedis dik van de eieren een holletje uitgraven. Ze viel me zelfs aan toen ik een blaadje weg wilde vegen en ik genoot van haar capriolen. Pas toen ze uiteindelijk wegschoot, drong het tot me door, dat ik mijn fototoestel om mijn nek had hangen. Zonde dat ik er geen foto van had geschoten, want ik heb ze al vaker gezien, maar ze waren steeds foetsie eer ik ze had kunnen kieken. Boven heb ik eerst even rondgestapt en bij een uitkijkpunt kon ik veertig kilometer ver het Rheintal overzien.

Bij het pannenkoekenhuis kon ik drie krentenbollen voor morgenochtend loskrijgen, wat drinken, een grote pannenkoek en nog ijs toe zelfs, maar toen was de koek op. Of eigenlijk mijn cash geld op. Het was zes uur en ik heb nog een stukje van het Pieterpad gelopen tot beneden aan de spoorbrug, zodat ik de volgende ochtend het daar kon oppakken en niet met rugzak die steile klim nog eens hoefde doen. Bij terugkomst dacht ik nog even aan de hagedis en verhip, ze was er toch weer. Dus nu heb ik haar wel geportretteerd. En weer lag ik op tijd in mijn tentje.Op woensdag hoef ik weerom maar 12 kilometer te lopen. Ik fotografeer de toren van Hoch Elten vanaf Spijk en word dan aangenaam verrast door de SRVwagen. Wat vers fruit later (want ik kon pinnen bij hem) loop ik de Rijndijk op en zie een apart bord... Maar ik loop de andere kant in over een ontzettend saaie dijk, die ik dan ook onderbreek om aan het water te gaan lummelen. Niet al te veel verder neem ik een soepie in Tolkamer, steek nog verder met het veer het Bijlandsch Kanaal over en wandel Millingen binnen. Tot zover voor vandaag en de bus en trein brengen me weer thuis.
>> Vervolg van het Pieterpad >> klik hier >>