den bosch-engelen / engelen-rosmalen / rosmalen-kasteel heeswijk / kasteel heeswijk-boxtel / boxtel-oisterwijk / oisterwijk-distelloo / distelloo-den bosch


Rondom de Sint Jan


Als ik wat in de buurt rondliep, zag ik zo af en toe een roodblauwe markering. Maar het kwam er nooit van om uit te zoeken waarvan deze markering nou eigenlijk was. Het bleek van een Regionaal Wandelpad te zijn: Rondom de Sint Jan, 127 kilometer. Het begint bij de St Jan en is in één richting beschreven van dorpje naar dorpje om weer in den Bosch te eindigen. Het gaat als volgt met de klok mee:

Sint Jan in 's-Hertogenbosch > Engelen > Bossche wijk Maaspoort > Empel > Rosmalen > Maliskamp > Vinkel > Heeswijk Dinther > Schijndel > Gemonde > Boxtel > Oisterwijk > Udenhout > Drunen > Cromvoirt > Vught > 's-Hertogenbosch

Er worden ook wat natuurgebieden doorkruist: de Kampina, de Oisterwijkse bossen en vennen en de Loonse en Drunense Duinen. Dat naast het typische en mooie Noord-Oost Brabantse boerenlandschap, de bospercelen en bijvoorbeeld de stukken langs de Maas of langs de IJzeren Man. Het is 127 kilometer brabants genieten.

Maar het moment dat we plannen te gaan lopen, valt bijna in het water. Niet vanwege het weer, want dat is stralend, maar de VVV heeft al twee weken het vereiste boekje niet staan. Twee dagen voor de eerste wandelzondag zoek ik op internet en vind iemand uit den Bosch die de route heeft gelopen. Ik kan haar bereiken en bel een wildvreemde of ik haar boekje mag lenen. Het mag! Aardig he.

Zondag 10 februari 2008 van 's-Hertogenbosch naar Engelen, 15 kilometer.

Berugzakt en beheuptast stappen we op station den Bosch uit en gaan op zoek naar het eerste aanknopingspunt. Het is maar goed, dat we den Bosch kennen, want het boekje verhaalt van straatnamen die veranderd zijn in de loop der tijd. Dus het is even zoeken naar het geel/blauw in de volgende genoemde straten, maar dan pikken we de route op en lopen van perk naar park met hier en daar een speelmomentje.


Daarna gaat de route - paralel aan de ringweg rond den bosch - een hele tijd langs een groene rand met een brede sloot naast ons. De zon staat laag, het is duidelijk pas begin februari, maar de temperaturen zijn heerlijk en her en der staan de knoppen dik op de takken. Met een laatste blik op de mooie sloot gaan we de snelweg over richting het Engelermeer.

Bij het Engelermeer aangekomen, eten we onze lunch met voor ons het zicht op de skyline van den bosch kruiskamp. En achter ons het meer. Na het eten hoeven we nog maar een klein stukje verhard, voordat we eindelijk onverhard kunnen gaan lopen. Het lukt maar nauwelijks om door de nauwe poortjes te komen met de dagrukzakjes, maar het resultaat mag er wezen. We lopen tussen geiten met een meter schofthoogte en hoorns die ik niet van dichtbij wil bekijken.
Hierna is het toch weer afgelopen met het betere bodemwerk en moeten we weer verhard. Het boekje heeft het nog niet zo in de gaten, wellicht omdat er nog niets dan weids groen was toen het werd uitgegeven, maar we lopen nu tussen de kastelen. Er is voldoende ruimte gelaten voor groen en natuur gelukkig. Na een paar kastelen en een sluisje klunen we nog een stukje door drassig weiland, omdat ik geen zin heb in het asfalt bovenop de dijk en we gaan niet volgens route links over de sluisbrug, maar rechtdoor over de dijk naar een heerlijk stuk taart.


>> Vervolg van Rondom de Sint Jan >> klik hier >>