den bosch-engelen / engelen-rosmalen / rosmalen-kasteel heeswijk / kasteel heeswijk-boxtel / boxtel-oisterwijk / oisterwijk-distelloo / distelloo-den bosch


vervolg van

Rondom de Sint Jan


Zondag 02 maart 2008 van Engelen naar Rosmalen, 15 kilometer.

Deze ochtend worden we opgehaald en we drinken een glaasje appelsap bij familie voordat we op pad gaan. We lopen Engelen uit over de dijk, waarbij mijn petje acuut afwaait, want we zitten in het staartje van de storm van gisteren en eergisteren. Na een kleine kilometer zijn we op het punt waar we de vorige keer afbraken en we pikken de route op als we de HenriŽttesluis overgaan om even later weer een stukje dijk te pakken langs de Oude Dieze, maar nu met de wind mee.


Na spuisluis Crevecoeur passeren we cafť-restaurant Treurenburg, wat wij kennen als het truckerscafť, maar dat is gesloten dus we wandelen verder over de Maasboulevard. Weerom over de dijk, nu richting Oud Empel. Jammer jammer, maar het gaat erg veel over asfalt tot nu toe, en we zullen vandaag minder dan 10% onverhard lopen. Dus we nemen veel bermen en kleine omweggetjes.
Langs de dijk vanaf het monument tot bijna bij de bebouwing van Oud Empel loopt een paadje over en door Maasuiterwaarden, waar het voor vogelaars een waar paradijs is. Zo ook voor de wandelaar weet ik, dus we laten ons aan de waterkant van de dijk zakken en lopen een stukje langszij de officiŽle route die over de dijk gaat, om na een poosje tot de conclusie te komen, dat het hoge water ons de weg verspert. Dus we gaan een stuk terug en alsnog de dijk op om ons in Oud Empel bij De Lachende Vis te verwennen met warme chocomel bij onze meegebrachte boterhammen.
Na een flinke pauze, waarin ik nog een echtpaar aanspreek die het witrood lopen dat wij (geelblauw) al een paar hebben gekruist of samen hebben opgelopen (het Maarten van Rossumpad) vertrekken we. Onze sterke jongste telg heeft zoals gewoonlijk even wat overschakelingsprobleempjes, maar na wat gemok wil hij de kaart bekijken. Hij ziet dat we al snel van de dijk zullen afslaan om door Empel met hele aparte huizen die op de Maas gericht zijn te lopen richting de Rosmalense Plas. En daar zit het walhalla voor hem, te weten de Mac, aangezien de plas grenst aan de A2 langs Den Bosch. De belofte van een paar mac nuggets en het glijbaanding zorgen weer voor een stralende zoon. Onderaan die dijk zien we overigens nog twee patrijzen.


Na deze rustpauze die voor pa en moe eigenlijk te vroeg kwam, komen we niet zo goed op gang. Zoonlief sputtert weer even, pa begint de voetjes te voelen en ik had al na drie kilometer weer last van de voeten, aangezien ik vijf dagen geleden terugkwam van een paar daagjes met volle rugzak. Maar met het einde in zicht volgen we in Rosmalen een fietspad dwars door het dorp langs een mooie sloot.

De vorige keer begon zo'n twee kilometer voor het eind zoonlief de moed op te geven en hebben we doorgedrukt, omdat we er toch bijna waren. Dat gaf geen goed resultaat voor ons alledrie, dus, hoe lastig het voor ons ook is, omdat we meer zoiets hebben van: nog even en we zijn er, hadden we afgesproken dat niet meer te doen en direct te reageren, moest dat nog eens gebeuren. Vandaar dat we na amper twee kilometer in Rosmalen in een bushokje crashten, wat heeeel fout was voor de ouders, maar zoonlief knapte al snel weer op en rauste door de tuin van het bejaardencentrum. Na nog een klein stukkie doordouwen, hielden we het voor gezien. Volgende keer starten we aan de bosrand en mogen we veel meer onverhard. Goddank.


>> Vervolg van Rondom de Sint Jan >> klik hier >>