den bosch-engelen / engelen-rosmalen / rosmalen-kasteel heeswijk / kasteel heeswijk-boxtel / boxtel-oisterwijk / oisterwijk-distelloo / distelloo-den bosch


vervolg van

Rondom de Sint Jan


Dinsdag 22 juli 2008 van Rosmalen naar kasteel Heeswijk, 14 kilometer.

Regen, regen, regen. Al dagenlang hebben we regen en eigenlijk is het de laatste weken - na een goeie voorzomer - pet met het zomerweer. Het is nu al drie weken zomervakantie in het zonnige zuiden en ik ben blij dat mijn jongste zoon zich niets aantrekt van tegenzittend weer. Maar vandaag zou het droog zijn en dit moet zelfs de ommekeer gaan betekenen, want vanaf nu moet het warmer en droger blijven. Nou, van mij mag het! En dus vertrokken we vanochtend naar het beginpunt. Ik ken het hier heel goed en wist dan ook aan de hand van de vooraf gelezen beschrijving wel waarheen we gingen. Her en der zijn de markeringen in het bos slecht, maar wat me ook opvalt, is dat er een heel stel nieuwe hangt. Zo samen komen we wel het bos door en over het viaduct om langs de witte koeien met de kolder in de kop een volgend bos in te gaan. Vanaf hier volgen we overwegend het fietspad door het bos tot we bij de achterzijde van camping Vinkeloord komen.

Dan gaan we een brug over waar we even een korte koek-en-zopie pauze houden. :-) Dat betekent dat de jongste wandelaar van het stel alle kanten in springt en bij een versnelling van water de hele bushbush eringooit, dat manlief bekijkt wat er allemaal in het water rondzwemt en ik zit op mijn kont in de zon en wordt bijna overreden door een fietser omdat ik mijn ogen dicht heb. Als we weer verdergaan, is het wel raar om de route over het fietspad te vervolgen, omdat we hier veel leukere binnendoorweggetjes weten. Uiteindelijk gaan we toch een heel klein stukje van de route af, omdat ik weet dat het paadje naast het fietspad ons langs een vennetje in een beschermd natuurgebiedje brengt. Als we dan weer terug op de route komen, kijken we nog even uit over een sloot tussen jong mais onder een met witte wolken bezaaide blauwe hemel.Na al dat groen en blauw komen we langs theetuin 'het Aardrijk'. Ik had er rekening mee gehouden en de lunch hier geplanned. Hoe het er binnen uitzag, wist ik niet, maar ik was er eerder al voorbijgereden. Vandaar dat ik er wilde lunchen. Wat ik niet wist, is dat het eigenlijk gesloten is nu. Maar net als we willen binnenlopen, loopt de eigenaresse langs die direct regelt, dat we wat te drinken kunnen bekomen en in een ontzettend mooie bloementuin genieten we van een welverdiende lunch. De poes heeft wat last van ambivalent gedrag, maar omdat ik mijn hand en arm niet terugtrek, blijven de grote wonden me bespaard en blijft het bij wat tandenkrasjes. Maar wat een ontzettend leuke stek voor een pauze, echt iets om nog eens terug te gaan!


Als we weer op pad gaan, volgt een overwegend verhard traject, maar wel heel mooi. Over bijna verlaten asfaltweggetjes tussen het weidse groen en langs prachtige huizen en boerderijen. Dan een stukje door bos en weer de weg op. En ook hier ken ik het. Tijdens mijn omzwervingen op de scooter ben ik hier ook langsgekomen en ik weet, dat we dichter bij kasteel Heeswijk zijn dan ik gedacht had. Vandaag hebben we alleen maar op de markeringen gelopen en het boekje er niet 1x bijgepakt, dus na nog een mooie brede vissloot en wat parasolzwammen verschijnt daar ineens het kasteel.


Na even de bustijden bekeken te hebben, lopen we door naar het kasteel. Met een koekje en wat te drinken gelaafd gaan we de binnenzijde van het kasteel bekijken. Dit is voor het eerst dat het vrij toegankelijk is zolang ik hier al kom, dus een mazzeltje. Toch nog te snel moeten we weer weg om de bus te halen. Het laatste stukje naar huis is toch ook nog een goeie kilometer, maar dan hebben we wel een lekker dagje gestapt met z'n drieŽn.>> Vervolg van Rondom de Sint Jan >> klik hier >>