den bosch-engelen / engelen-rosmalen / rosmalen-kasteel heeswijk / kasteel heeswijk-boxtel / boxtel-oisterwijk / oisterwijk-distelloo / distelloo-den bosch


vervolg van

Rondom de Sint Jan


Zondag 19 en maandag 20 juni 2011 van kasteel Heeswijk via Schijndel naar Boxtel, 10 en 18 kilometer.

Ook al kunnen we makkelijk op en neer bussen, dat doen we lekker niet. We doen een echt weekendje weg, dus we overnachten in Schijndel in een B&B. Vanwege de korte afstand vandaag gaan we pas in de middag van huis, lopen een eindje naar de bus en stappen we uit bij kasteel Heeswijk. Via mooie lanen lopen we om het kasteel heen, langs het mooie hek en via een volgende laan achter het kasteel komen we bij een volgend hek. Als we hier doorheen zijn en een eindje verder lopen, komen we bij een bruggetje over de Aa dat we kruisen.

Zoetjesaan wordt het donkerder als we de Aa volgen over het fietspad. We hebben meestal wind mee en omdat die behoorlijk krachtig is en we veel regen hebben vandaag, komen we weinig fietsers tegen. Dat vind ik niet zo erg, want we lopen veel op fietspaden, dus nu kan Artan lekker los blijven lopen. Met het uitzicht op het kerkje van Heeswijk-Dinther buigen we af naar de brug over de Zuid-Willemsvaart.


Even twijfel ik of we een stukje moeten aftakken naar een droog plekje bij stempelpost De Barones, maar och, wat kan het ons ook schelen. Dus ik trek de capuchon strak om het hoofd en we worstelen ons in de volle wind over de brug. Na een klein stukje mogen we linksaf het Wijboschbroek in. We volgen een lang fietspad, maar zonder "oorspronkelijke bewoners", dus we wandelen lekker verder. Het heeft ook wel wat om gewoon door te gaan in de regen, zeker als je weet, dat je vanavond niet in je tent hoeft te kruipen :-)


Een typisch geurtje bereikt mijn neus. En even later lopen we dan ook langs een hop-plantage. Er wordt ouderwets hop verbouwd op "Het Voorste Puthorstje" zoals het tradioneel gedaan werd voor de zeven bierbrouwerijen hier vroeger. Er is nog wel meer moois te bewonderen vlak voor Schijndel, en als we het dorp dan inlopen, komen we langs drie blauwe paraplu's. Passend.We zijn bijtijds bij de B&B in het dorp en ik maak een zakje gevriesdroogde pasta klaar. Artan krijgt zijn kluif. Daarna een zalig bad. Dat is toch wel luxe hoor. De laatste ronde gaat door een natuurgebiedje net naast het dorp, Smaldonk, waar we nog een vlucht patrijzen opstoten.

De volgende ochtend staat er een zalig ontbijt voor me klaar in de serre. Brandend kaarsje erbij, warm worstebroodje, broodjes, hartig, zoet, vers geperst sapje... ik kan ertegen vandaag! Nadat we Schijndel uitgelopen zijn, gaat het nog een klein stukje over asfaltweggetjes tussen boerderijen door, maar al snel gaan we zandpaden op tot Artans grote vreugde. Een paar mooie paardjes beschermen het veulen als ze ons nakijken.


We lopen veel tussen weilanden en over grasdijkjes. Het is hier heel landelijk en zeker als we in de buurt van Gemonde komen, geniet ik me suf. Ik hou wel van dit landschap, de slootjes, de weilanden, de rijkelijk bebloemde boerderijtuinen, de houtwallen en doorsteekjes. Vlak voor Gemonde begint het wat te druppen. Precies op dat moment kom ik over een klein bruggetje met net daarvoor een klein paadje het groen in. Langs het watertje staat een bankje, beschikbaar gesteld door een particulier voor wandelaars, overdekt door weelderig boomloof.

Bankje, watertje, bruggetje, paadje... ik verklein ineens alles. De kneuterigheid straalt er vanaf, maar ik vind het mooi!

We lopen rond Gemonde met zijn joekels van huizen en woonboerderijen. Richting de Dommel, die we pas zien, nadat we langs wat viswatertjes zijn gelopen. De route gaat door een weiland, maar de koeien staan een flink eind verderop, dus we wandelen onbekommerd verder. Eenmaal bij de Dommel aangekomen, moet Artan natuurlijk weer het water in.Bij het verlaten van het water, komen we zowaar nog fietsers tegen. Het is fietsvierdaagse voor een aantal scholen in de omgeving en het grut komt ons met veel misbaar achterop gereden. Als de juf voorop ineens flink hard op haar scheidsrechtersfluitje blaast om de klas ergens op te attenderen, vliegt Artan uit zijn liggende positie op en rijden er bijna een paar leerlingen de Dommel in.

We lopen nog wat tussen maisvelden en door weilanden met kronkelslootjes en krijgen geregeld een glimp van de Boxtelse kerk te zien. Het duurt nog een half uur eer we er werkelijk naast staan en dan lopen we verder tot we bijna weer het dorp uitlopen om op de trein te stappen.>> Vervolg van Rondom de Sint Jan >> klik hier >>