arnhem-rozendaal / rozendaal-rheden / rheden-dieren / dieren-loenen / loenen-hoenderlo / hoenderlo-kootwijk / kootwijk-otterlo / otterlo-arnhem / wolfheze-arnhem / schaarsbergen-hoenderlo / hoenderlo-roekel / roekel-lunteren / wolfheze-lunteren / kootwijk-hoog soeren / vaassen-hoog soeren / elspeet-vaassen / kootwijk-putten / garderen-hoogsoeren-elspeet-garderen / elspeet-putten


Het Veluwe ZwerfpadHet nieuwe pad - 1e druk 2006 - trok mijn aandacht en al snel kocht ik het boekje. Een dik boekje mag ik wel zeggen. Je sjouwt nogal wat mee, maar er staat ook veel info in. Het pad is 357 kilometer lang en je loopt er nog wat meer met goeie zin, want de omgeving is zo mooi, je moet wel. :-) Ik heb ook een topografische kaart erbij gekocht 1:50.000 nummer 13, Zuid Veluwe. Deze behelst het grootste deel van het Veluwe Zwerfpad en laat me zo af en toe wat verder van het geel-rood gemarkeerde pad afdwalen zonder dat ik bang hoef te zijn te verdwalen in de mooie omgeving.

Zaterdag 15 t/m maandag 17 september 2007 van Arnhem naar Dieren, 34 kilometer.

Zaterdag is het en ik heb vrij genomen, zodat ik op mijn akkertje de laatste hand aan mijn rugzak kan leggen voordat ik naar de trein ga. Vandaag begin ik aan het Veluwe Zwerfpad en ik heb goede hoop, dat de blessure van twee weken geleden over is. Ik heb mijn voeten namelijk nodig om te lopen, niet om ze te ontzien vanwege klemzittende zenuwtjes enzo. Vijf dagen in het verschiet. Vijf dagen aan niets anders denken, dan aan de route, mijn tentje, een warme maaltijd af en toe, heerlijk.

Het heeft niet zo mogen zijn en na drie dagen zit ik alweer thuis. Maar dan heb ik er wel, ondanks wat mank gestrompel af en toe, drie mooie dagen opzitten. Het begin is in Arnhem, centraal station. Via het Sonsbeekpark loop ik al snel in het groen. En vlak voordat ik werkelijk de huizen achter me laat, blijkt de herfst al een slachtoffer gemaakt te hebben.

Ik vind de herfst een heerlijk seizoen. De kleuren zijn prachtig, de geuren overweldigend, de wind is tintelend fris, de lucht blauw, de wolken snellen voort, de bladeren vallen en knisperen onder je voeten, de nootjes, eikels en kastanjes trekken allerhande dieren aan; ja, laat maar komen die herfst!

De route gaat door het bos, maar ook een flink stuk over het fietspad, onder viaducten door, oa de A50 ligt als een grote barrière op mijn pad. Het is een haast onneembaare horde voor het wild. Eenmaal aan de andere kant gaat de route over een verstrooiingsveld. Heel apart, je weet dat dit niet zomaar een stuk bos is, en de wroetsporen van wilde zwijnen lijken dan ook ongepast. Zodra je dat gepasseerd bent, kom je uit op een stuk heide.

Inmiddels baal ik als een stekker tijdens het genieten. Mijn voeten werken absoluut tegen, maar ik ga verder, want ik heb afgesproken op camping Beekhuizen met een heel stel mafkezen zoals ik die het leuk vinden om in een tentje of onder een zeiltje te liggen. Het wordt al donker eer de tent opgezet is, maar de BBQ en het leuke gezelschap maakt veel goed. De nacht is fris, maar daar merk je niks van als je slaapt. :-)


>> Vervolg van het Veluwe Zwerfpad >> klik hier >>