arnhem-rozendaal / rozendaal-rheden / rheden-dieren / dieren-loenen / loenen-hoenderlo / hoenderlo-kootwijk / kootwijk-otterlo / otterlo-arnhem / wolfheze-arnhem / schaarsbergen-hoenderlo / hoenderlo-roekel / roekel-lunteren / wolfheze-lunteren / kootwijk-hoog soeren / vaassen-hoog soeren / elspeet-vaassen / kootwijk-putten / garderen-hoogsoeren-elspeet-garderen / elspeet-putten


vervolg van

Het Veluwe Zwerfpad


Dinsdag 27 november 2007 van Dieren naar Loenen, 19 kilometer.

Het is fris als ik in het donker vertrek, bij zessen. Maar om acht uur stap ik uit de trein en door een stil Dieren al snel het bos in. Het eerste stukje tot op de Carolinaberg met haar veertien lanen die bij elkaar komen, heb ik al een aantal keer gelopen, maar daarna sla ik af, terwijl achter me de zon opkomt tussen de bomen.

De meeste loofbomen zijn al kaal, wat wel een mooi effect geeft als ik door een beukenbos loop. Maar even later kom ik toch weer in gemengd bos, met zeker op de gedeelten waar veel hei en heuveltjes zijn, enkel naaldbomen.


Na ruim acht kilometer lopen moest ik volgens het boekje op de kruising rechtsaf. Echter er volgt enkel een zijweg en ook geen markering. Aangezien ik altijd op de markering loop en op de volgende splitsing niks zie, heb ik het boekje erbij gepakt en kom tot de conclusie, dat ik te ver ben gelopen. Dan maar de alternatieve route naar camping Coldenhove, waar ik even wil pauzeren. Helaas zijn de toiletten gesloten, maar ik vind een plekje met de zon in het gezicht om mijn warme soepie te eten. Een zeer welkom soepie, want het is behoorlijk fris als je stilzit.

Wanneer ik opgefrist weer verderloop, gaat de route eerst even langs de Eerbeekse Beek. Niet zo heel goed te zien, maar wel als je even van het pad afgaat. Om daarna de Zilvensche Heide op te lopen met een mooie berkenrand langszij.


Nog een stukje verder kom ik ineens tot de conclusie, dat ik hier vorig jaar liep met een zware winternachthike (mijn eerste :-) ) en ik zak even op een bankje om van het uitzicht en de herinneringen te genieten.Na een stukje asfalt kom ik aan op De Valenberg. Weer een heideveld, maar dit keer met een kudde schapen. Ik blijf er dralen en talmen en geniet van het vredige geluid van de bel van één van hen. Na een poosje komt de herder aangestapt en met hem twee honden. We zitten samen nog een uurtje te babbelen voordat ik verderloop, omdat mijn merinowol me niet langer tegen het weer opgestoken windje beschermt.


Later bij de schaapskooi drink ik nog een bakkie warme choco en snoep er een reep bij en loop de laatste drie kilometer naar Loenen waar ik de bus pak.


>> Vervolg van het Veluwe Zwerfpad >> klik hier >>