arnhem-rozendaal / rozendaal-rheden / rheden-dieren / dieren-loenen / loenen-hoenderlo / hoenderlo-kootwijk / kootwijk-otterlo / otterlo-arnhem / wolfheze-arnhem / schaarsbergen-hoenderlo / hoenderlo-roekel / roekel-lunteren / wolfheze-lunteren / kootwijk-hoog soeren / vaassen-hoog soeren / elspeet-vaassen / kootwijk-putten / garderen-hoogsoeren-elspeet-garderen / elspeet-putten


vervolg van

Het Veluwe Zwerfpad


Dinsdag 13 mei 2008.

Het is ochtend en zalig weer, maar ik draai me nog eens om in mijn slaapzak. Voordeel van een camping is dat je niet voor dag en dauw opgeruimd hoeft te zijn. Na enige tijd toch maar opgebroken en aangelopen om na twee kilometer op de rand van het Kootwijkerzand neer te zijgen en te ontbijten. Er zit iets op mijn linkerknie en bij het erafvegen, gaat het er niet af. Huh? Verhip, ik heb mijn eerste teek ontdekt! Tenminste, de eerste zover ik weet. Na het ontbijt loop ik via het mossige paadje naar het actieve zand, wat een handje wordt meegeholpen hier en daar aan de boomstompen te zien. De diersporen van afgelopen nacht in het zand houden me nog even bezig.


Het volende stuk gaat nu door het bos, maar voorheen was dat ook zandgebied wat te zien is aan alle - nu begroeide - duinen. Het is er heel stil en de wildwissels zijn talrijk. Ik volg een wissel van het pad af tot een derde rij voormalige duinen en raak gevangen door het moois zo vlak naast de paden.

Inmiddels is het geknal steeds duidelijker hoorbaar en af en toe lijkt het wel oorlog om de hoek. Ik nader het rijksschietterrein Harskamperzand. Overigens word je al snel immuun voor het gedonder tot er weer een ander apparaat leeggeschoten moet worden. En nu verander ik ook van landschap. Ik stap het bos uit en het boerenland in. Lange rechte lijnen domineren hier. En vlak voordat ik dan Harskamp inloop, kom ik over de Stroe Allee langs de Memelinkhoeve. Wauw, de wereld kan niet groener zijn dan daar op dat moment en het geurt er ook nog eens fantastisch, aangezien er gemaaid wordt op de weiden die erbijhoren.


In Harskamp loop ik door een magnefieke dubbele beukenlaan en kort voordat ik Harskamp weer uitloop kom ik langs de molen. Er is daar een partycentrum of iets dergelijks, maar ondanks dat alle deuren openstaan, vind ik niemand, dus ik bedien mezelf van een toilet en de waterkraan en loop het dorp weer uit. De laatste lange weg naar Otterlo, wat trouwens heel snel gaat, want met enkel een stop bij een vrije picnicplek waar ik een tweedehands boek koop ben ik een uurtje later bij de bushalte.>> Vervolg van het Veluwe Zwerfpad >> klik hier >>