arnhem-rozendaal / rozendaal-rheden / rheden-dieren / dieren-loenen / loenen-hoenderlo / hoenderlo-kootwijk / kootwijk-otterlo / otterlo-arnhem / wolfheze-arnhem / schaarsbergen-hoenderlo / hoenderlo-roekel / roekel-lunteren / wolfheze-lunteren / kootwijk-hoog soeren / vaassen-hoog soeren / elspeet-vaassen / kootwijk-putten / garderen-hoogsoeren-elspeet-garderen / elspeet-putten


vervolg van

Het Veluwe Zwerfpad


Zondag 25 mei 2008 van Otterlo (bijna) naar Arnhem, 17 kilometer.

Twee weken geleden liep ik drie daagjes zo lekker van Loenen naar Otterlo, dat ik gewoon weer verder wilde. Dus hup de trein in en gaan met die banaan. De dreigende regenval kan ik aan met poncho, regenbroek, gamaschen en petje. Ik heb ook nog mijn bijna overleden pluutje bij me en dat zal vandaag het enige regenhulpstuk zijn, dat ik blijk te gebruiken. Och, een beetje sjouwen is goed als oefening. :-)

In Otterlo herken ik de rotonde waar ik twee weken geleden instapte en ik vervolg gelijk mijn weg. Mijn stok, toen zo zorgvuldig gladgesneden, ligt niet meer op dezelfde plek waar ik em achterliet, dus ik doe het zonder vandaag. Het wordt weer een mooie tippel, omdat ik na een kilometer weerom het Park Hoge Veluwe inloop met begeleidend gekocht toegangskaartje. Meteen rechtsaf een smal paadje omhoog en ik stap een weelderig groene, glooiende en natte omgeving in.

Even later opent het bos zich even. Oh en ik zie nu in het boekje, dat ik daarna langs een wildobservatiepost ben gelopen. Dat moet je ook tevoren bekijken suf ei... Het volgende wat ik zie is een heus jeneverbesbos. Soms staan ze zo dicht op elkaar, dat je moet bukken om het nauwe paadje tussen de heide te kunnen vervolgen. Hoe slecht het overigens met dit verschijnsel gesteld is in NL wordt duidelijk door de stroomdraad omheining om de grote grazers buiten te houden. Kleinere diertjes kunnen er echter wel in rondstappen, want ik kom een kleine en overigens perfect gecamoufleerde rugstreeppad tegen!Kort nadat ik het Oud-Reemsterzand oploop, kom ik onder/achter wat naaldbomen een bankje tegen, wat iets later jaloers door drie mede-VZP-ers bekeken wordt. Ik kijk er tijdens mijn lunch uit over de heide en ineens trekt een beweging mijn oog. Aan de andere kant stormt een kudde moeflons bij de bosrand vandaan. Vast opgeschrikt, want deze dieren zijn redelijk schuw. Helaas lopen ze niet mijn richting in, maar ik zal ze straks wel beter kunnen zien, omdat ik dan dichter in de buurt ben bij het Bosje van Staf. Het blijken zo ongeveer 130 dieren te zijn. Nah, mag ik er een stuk of twintig naastzitten? Ze wilden niet lang genoeg allemaal stil blijven staan op de uitgestrekte heide :-)


Dan volgt het Oud-Reemsterveld, ook weer heide met even een klein stukje oud boerenland van Oud-Reemst. Groen, groener, groenst. Het windje op de heide is frisjes, maar zolang ik doorloop net te doen. Dan mag ik weer door het bos met nog één keer een stukje open bij de Reeënbosjes waar ik kort ga zitten tegen een hellinkje uit de wind.


Bij Schaarsbergen wandel ik het park weer uit en gezeten in het gras snack ik even wat, zodat ik de laatste acht kilometer naar Arnhem in één ruk kan doorstappen. Echter bij het knooppunt Groot Warnsborn zie ik een hartstikke leuk campinkje, een SVR met vijf caravanplaatsen en een trekkersveldje voor twee ruime plaatsen. Spontaan besluit ik hier te stoppen en bij Casa Nova de bus naar Arnhem te pakken en een volgende keer hier te overnachten. Die volgende keer blijkt overmorgen al te zijn.


>> Vervolg van het Veluwe Zwerfpad >> klik hier >>